ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Edit

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

  • ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Αποθήκευση
Ακύρωση
Reset

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Λίγα λόγια για τα εμβόλι

Κανένας δε θα γνώριζε τον Ιωσήφ Μάιστερ, αν δεν είχε την ατυχία να καταδικαστεί σε φρικτό θάνατο, ό

Πέμπτη, 6 Σεπτέμβριος 2018 Comments

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

2015 - 19: Η« δεύτερη φο

Η 21η του Σεπτέμβρη βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ να ανανεώνουν την κυβερνητική συνεργασία τους.

Τρίτη, 9 Ιούλιος 2019 Comments

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

27 Απριλίου 1941: Η παρά

«Η φιλονικία για τη νικηφόρα είσοδο των στρατευμάτων στην Αθήνα ήταν ένα κεφάλαιο από μόνη της.

Δευτέρα, 27 Απρίλιος 2020 CommentsΗ «τουρκική λίμνη»

«Το 1538, υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά, το πολεμικό μας ναυτικό με την ναυμαχία της Πρέβεζας κατέστησε την Μεσόγειο τουρκική λίμνη, μετέφερε την επιτυχία των χερσαίων επιχειρήσεων στις θάλασσές μας και κατέδειξε την δύναμη του στόλου μας σε ολόκληρο τον κόσμο», είναι το σημερινό μήνυμα του Ερντογάν, με αφορμή τη «ναυμαχία» της Πρέβεζας, 28 Σεπτέμβρη του 1538.
Η τουρκική επιθετικότητα και οι ληστρικές επιδρομές στο Αιγαίο και στο Ιόνιο του Αλγερινού πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, που δρούσε κάτω από την προστασία του σουλτάνου Σουλεϊμάν, ώθησε τον πάπα Παύλο Γ' να συστήσει μια «ιερή συμμαχία» δυτικών, κάτω από την ηγεσία του Γενοβέζου Αντρέα Ντόρια. Οι δυο στόλοι συγκρούστηκαν έξω από την Πρέβεζα, με νηνεμία. Τούρκοι και Δυτικοί έπαθαν μεγάλες ζημιές. Την επόμενη μέρα φυσούσε και τα πλοία μπορούσαν να κινηθούν αλλά ο Αντρέα Ντόρια σήμανε αναχώρηση από την περιοχή, καθώς Γένοβα και Βενετία βρίσκονταν στα μαχαίρια και οι Τούρκοι κυρίως έκαναν ζημιά στους Βενετσιάνους (δουκάτο Αιγαίου και Ιόνια νησιά). Έτσι, οι Τούρκοι «νίκησαν»: Δυο χρόνια αργότερα, με συνθήκη, πήραν από τους Βενετσιάνους Πελοπόννησο, Ιόνια νησιά, Αιγαίο και Δαλματικές ακτές.
Ο επόμενος σουλτάνος, Σελίμ Β', ανάμεσα σε άλλα, πήρε την Κύπρο και προχώρησε σε άγρια σφαγή των εκεί Βενετσιάνων. που την κατείχαν (1570). Με πρωτοβουλία του πάπα Πίου Ε', συγκροτήθηκε χριστιανικός στόλος κάτω από την ηγεσία του δον Ζουάν του Αυστρικακού. Ήταν 7 του Οκτώβρη του 1571, όταν ο χιστιανικός στόλος συναντήθηκε τυχαία με τους Αλγερινούς και Τούρκους του Μπαρμπαρόσα. Η ναυμαχία έγινε λίγα μίλια νοτιότερα από την Πρέβεζα, στα ανοιχτά του Πατραϊκού κόλπου (τότε κόλπου της Ναυπάκτου). Πάνω από 200 τουρκικά πλοία βρέθηακν στον βυθό, ο Μπαρμπαρόσα μόλις που γλίτωσε.
Η τουρκική «θαλασσοκρατορία» διάρκεσε μόλις 33 χρόνια. Αλλά την Ιστορία, καθένας την διηγείται, όπως θέλει.

 

(τελευταία ενημέρωση, 28.09.2019)

Επικοινωνήστε μαζί μας