Α. ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΗΣΙΑ: Αρχιπέλαγος με ιστορία

Σταυροδρόμι θαλάσσιων δρόμων, ηπείρων, λαών και πολιτισμών, το Αιγαίο πέλαγος πήρε την ονομασία του από τον Αιγέα, βασιλιά της Αθήνας. Βρισκόταν στο Σούνιο και περίμενε νύχτα μέρα να φανεί το πλοίο που επέστρεφε από την Κρήτη. Αν μετέφερε τον γιο του, ήρωα Θησέα, και τα υπόλοιπα έξι αγόρια και επτά κορίτσια, θα είχε σηκώσει λευκό πανί. Αν οι 14 νέοι είχαν γίνει τροφή του Μινώταυρου, του φοβερού τέρατος που ζούσε στον Λαβύρινθο, στην Κρήτη, θα γύριζε με μαύρο πανί. Και ο βαρύς σε αίμα φόρος των Αθηναίων στον βασιλιά της μεγαλονήσου, Μίνωα, θα συνεχιζόταν.

Ο Θησέας είχε σκοτώσει τον Μινώταυρο αλλά μέσα στο γλέντι του ταξιδιού της επιστροφής κανένας δεν θυμήθηκε να αντικαταστήσει το μαύρο πανί. Το είδε ο Αιγέας, πίστεψε ότι ο γιος του είναι νεκρός και, στην απελπισία του, ρίχτηκε από τον βράχο του Σουνίου στη θάλασσα και πνίγηκε. Από τότε, είπαν, βάπτισαν το αρχιπέλαγος Αιγαίο.

Παλιότερα, ήταν στεριά: Ένα κομμάτι γης, τμήμα της ενιαίας έκτασης που άρχιζε από τα μέρη όπου σήμερα βρίσκονται τα Επτάνησα και κατέληγε ως πέρα στην Ασία. Ήταν η Αιγηίδα. Οι γεωλογικές αναστατώσεις που ακολούθησαν, δημιούργησαν καταβυθίσεις κι ανυψώσεις με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το Αιγαίο πέλαγος να πάρει τη σημερινή του μορφή. Με τα νησιά, ουσιαστικά κορφές υποθαλάσσιων βουνών.

Ορίζεται ανατολικά από την μικρασιατική ακτή, δυτικά από τον κορμό της κυρίως Ελλάδας (δυτικές ακτές Πελοποννήσου, Στερεάς, Θεσσαλίας και Μακεδονίας), βόρεια από την Μακεδονία και τη Θράκη και νότια από την Κρήτη. Διοικητικά, περιλαμβάνει τους νομούς Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου και Χίου. Η Κρήτη αποτελεί ξεχωριστό διαμέρισμα, ενώ κάποια ακόμα νησιά εξαρτιόνται διοικητικά από «στεριανές» περιοχές.

 

(Έθνος της Κυριακής, 2001 – 2002) (τελευταία επεξεργασία, 19.10.2009)

Επικοινωνήστε μαζί μας