Ακτινογραφία

Οι επιστήμονες άκουγαν έκπληκτοι τον Γερμανό φυσικό Γουλιέλμο Ρέντγκεν να εξηγεί τη μεγάλη του ανακάλυψη: «Υπάρχουν ακτίνες, που διαπερνούν τα αδιαφανή σώματα, που μπορούν να βομβαρδίζουν κάποιο αντικείμενο, το οποίο βρίσκεται μέσα σ’ ένα άλλο». Παράγονται κατά το βομβαρδισμό μιας μεταλλικής επιφάνειας με ηλεκτρόνια που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Ήταν 7 Ιανουαρίου 1896 κι ο κόσμος μάθαινε την ύπαρξη των ακτίνων «Χ» ή Ρέντγκεν, όπως τις είπαν προς τιμή εκείνου, που τις ανακάλυψε.

Ο Γουλιέλμος Ρέντγκεν γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1845 και σπούδασε φυσική. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την οπτική και τον ηλεκτρισμό. Πειραματίστηκε στα φαινόμενα της ύλης και της ενέργειας και, το 1895, ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων «Χ», όπως ο ίδιος τις ονόμασε. Τον επόμενο χρόνο, ανακοίνωσε τη μεγάλη του ανακάλυψη. Το 1901, του απονεμήθηκε το βραβείο νόμπελ φυσικής για τις υπηρεσίες, που προσέφερε στην ανθρωπότητα. Πέθανε στο Μόναχο, στις 10 Φεβρουαρίου 1923 αλλά οι ακτίνες «Χ» έγιναν μεγάλο όπλο της ιατρικής, στην αιώνια πάλη της με τις αρρώστιες.

Διπλή η χρήση τους:

Στη διαγνωστική, χρησιμοποιούνται για να φωτογραφίζεται το εσωτερικό του σώματος. Η ακτινοσκόπηση βοηθά τον γιατρό να δει, τι γίνεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Και η ακτινογραφία του επιτρέπει να φωτογραφίσει ό,τι βλέπει. Σήμερα, το οπλοστάσιο της ιατρικής έχει ενισχυθεί με νέες ανακαλύψεις. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, το υπερηχογράφημα και οι μικροσκοπικές κάμερες επιτρέπουν την εξερεύνηση κάθε σημείου.

Στη θεραπευτική, χρησιμοποιούνται ως όπλο που βομβαρδίζει και εξαφανίζει ορισμένους όγκους και αιματώματα. Και στον τομέα αυτόν η επιστήμη έχει προχωρήσει: Οι ακτίνες λέιζερ και πιο αποτελεσματικές είναι και πιο ισχυρές.

Αλλά οι ακτίνες «Χ» χρησιμοποιούνται, τώρα, και σ' άλλους τομείς της ζωής. Ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια, επιτρέπουν τη φωτογράφηση του εσωτερικού των πετρωμάτων κ.λπ.

 

(Έθνος της Κυριακής, 14.2.2010) (τελευταία επεξεργασία, 15.10.2010)

Add comment


Security code
Refresh

Επικοινωνήστε μαζί μας